China

Rustdag (Yangshuo, 23 maart 2019)

Vandaag hoeft er niks en hebben we onszelf een rustdag beloofd. Die begint met uitslapen. Als we klaar zijn voor het ontbijt is het 9 uur (ja, we zijn zelf ook onder de indruk!) en wordt er op de deur geklopt. Housekeeping. Onder een stortvloed Chinees rent er een vrouwtje naar binnen, die druk begint te poetsen. Tegen die wervelwind zijn we niet opgewassen: tijd voor ontbijt.

Daar blijkt dat het idee van de chef over ‘french toast with honey’ (een wentelteefje dus) een baguette met bacon en frietjes is… Nee, honing vindt hij heel gek hierbij. En het brood is toch enorm Frans?! Karin is na enige aarzeling (en het inslikken van een lachsalvo) heel resoluut: nee, dat gaat ze niet opeten. Doe maar een omelet met brood. Dat gaat beter, al zakt van de omelet met toast, boter en jam Martijn de moed van in de schoenen. Hij kreeg geen toast met jam en boter want dat was op?! Er gaan hier in ieder geval nog iets niet goed met de woorden ‘toast’ en ‘bread’!

Als we uiteindelijk hebben gegeten is de housekeeping klaar. We snappen er niet zoveel van, maar het kan te maken hebben dat we (zo in het voorseizoen) de enige gasten in het hotel zijn. We pakken onze zooi, rommelen een rondje en rond half 11 gaan we op stap. Met behulp van MapsMe vinden we een route die de grote wegen vermijdt en ons al wandelend langs de rivier in 45 minuten naar het centrum van Yanshuo brengt. Daar vinden we … een Starbucks. Koffie! En er is een postkantoor dat open is met een meisje dat wat Engels spreekt (hoera, dat ontbrak nog). En we kunnen er, zo blijkt, uitstekend lunchen bij een keurige lokale tent met een menu met plaatjes en Engels! We kiezen verschillende soorten dumplings en verse appelsap, die voor onze neus wordt gemaakt.

Zeer tevreden met die uitstapje wandelen we rond 3 uur terug naar het hotel. Daar is het tijd voor meer jasmijnthee, typen en verslagen posten, onze zooi reorganiseren, lezen… ‘s Avonds eten we in het hotel, deze keer zonder problemen. En we gaan op tijd slapen. Morgen op stap!

Eén reactie

  • Henriette

    Mooi hè, dat Karstgebergte? Als je langs de rivier loopt kan je de berg zien die op het 100 RMB biljet staat. Ook heel leuk om de marktjes in de buurt te bezoeken. Elke dag in 1 van de 5 dorpjes in de omgeving, altijd even vragen welk dorpje vandaag aan de beurt is. Loop gewoon naar binnen bij de waaiermakers, die waaiers van 2 meter hoog maken. Je ziet de onbewerkte witte exemplaren in de straatjes te drogen liggen. Dan ben je in de buurt. En ‘s avonds naar de voorstelling op het water van de rivier. Inderdaad echt toeristisch, maar de hele plaatselijke bevolking verdient er geld mee en het is enorm imposant met die uit gelichtte bergen op de achtergrond.
    Veel plezier